Restauracja – jak ją otworzyć?

restauracja

Przede wszystkim liczy się pomysł i pasja. W każdym większym mieście Polski funkcjonują już lokale gastronomiczne, które oferują kuchnię niemal ze wszystkich stron świata, trudno więc zaoferować klientom coś wyjątkowego.

Okazuje się jednak, że Polacy coraz chętniej jedzą poza domem i coraz częściej wybierają nie fast foody, ale właśnie jakościowe restauracje. Wynika to pewnie z faktu zwracania coraz większej uwagi na zdrowy styl życia i chęć jedzenia wartościowych produktów żywnościowych.

Aby otworzyć własny punkt gastronomiczny tak naprawdę potrzeba niewiele. O ile nie będziemy w niej sprzedawać alkoholu, nie są nawet potrzebne dodatkowe koncesje. Wystarczy własna działalność gospodarcza i zgoda sanepidu, która jest akceptacją dla warunków lokalowych, w jakim funkcjonować ma restauracja.

Sam lokal jednak nie wystarczy. Należy go jeszcze odpowiednio wyposażyć a przede wszystkim zatrudnić właściwą kadrę pracowników. Jeśli zależy nam, by kuchnia serwowała naprawdę jakościowe dania to na pewno sporo casu zajmie nam szukanie szefa kuchni, który sprosta wszystkim wymaganiom.

Każdemu, kto zamierza otworzyć własną restaurację zaleca się uczęszczania na szkolenia gastronomiczne. To na nich uczy się odpowiedniego podejścia do klienta i jego obsługi, standardów, jakie mają panować w lokalu czy zarządzania personelem w branży gastronomicznej.

Pamiętajmy, że większość restauracji jest zamykana po średnio roku działalności więc warto przygotować się do tego biznesu tak, by serwować swoim gościom najlepsze dania, dzięki czemu będziemy mogli liczyć na ich lojalność.

Dodaj komentarz