Jedzenie dla dzieci ze sklepowych półek

zdrowe przekąski dla dzieci

Eksperci do spraw żywienia potwierdzają, że wszelkie produkty, jakie dostępne są w sklepach, a przeznaczone są do spożywania przez dzieci, są bezpieczne. Niemożliwe jest, by produkty toksyczne, szkodliwe dla zdrowia najmłodszych konsumentów zostały dopuszczone do sprzedaży. Tyle w teorii, bo coraz bardziej świadomi rodzice, mają obawy w kwestii jakości określonych wyrobów spożywczych. Czy bez ryzyka można karmić najmłodszych gotowym jedzeniem ze sklepów? A może lepiej rozwijać ich dietę, przyrządzając posiłki samodzielnie? Jakie są obowiązujące trendy w tym zakresie?

Bezpieczna żywność, czyli jaka?

Warto wiedzieć, że żywność przeznaczona dla dzieci powstaje zgodnie z o wiele bardziej restrykcyjnymi przepisami i normami, aniżeli produkty ogólnospożywcze. Podczas procesu ich powstawania producent nie może dopuścić do przenikania żadnych substancji dodatkowych, takich jak metale ciężkie, bakterie, związki chemiczne, toksyny. Co więcej, większość półproduktów, z jakich tworzone są gotowe pokarmy, pochodzi z upraw ekologicznych i taka informacja jest wyraźnie zaznaczona na etykiecie.

Nie ma w tym nic dziwnego, że szerokie grono rodziców nadal wybiera tzw. słoiczki czy gotowe kaszki, zamiast tworzyć je samodzielnie. To nie tylko oszczędność czasu, ale również zapewnienie, że ich pociecha zjada pełnowartościowy posiłek.

Jakie jedzenie wybierać?

Tak naprawdę kwestie bezpieczeństwa w żywieniu dzieci zależą od decyzji rodziców. Ci powinni wybierać jedynie produkty BIO, naturalne, bez konserwantów, sztucznych barwników, aromatów, polepszaczy smaków. Zdrowe przekąski dla dzieci ze sklepu udaje się wdrożyć w codzienną dietę maluchów, ale tylko wtedy, gdy poświęcimy nieco czasu na weryfikację dostępnej oferty spożywczej.

Rodzice powinni skupić się na jakości żywności przeznaczonej dla najmłodszych. Aby potwierdzić tę najwyższą, należy przede wszystkim czytać etykiety, jakie na danym produkcie zawarł producent. Zgodnie z obowiązującymi przepisami polskiego (oraz unijnego) prawa, producent nie może zatajać składu, przeznaczenia ani sposobu przechowywania określonego wyrobu. Jego obowiązkiem jest również podanie informacji o terminie przydatności do spożycia.

Co ważne, wybierając jedzenie przeznaczone dla najmłodszych, rodzice powinni sugerować się oznaczeniami, które mówią o możliwości konsumpcji danego produktu zgodnie z etapem rozwoju i wiekiem dziecka. Dzięki tej informacji z łatwością wybierać można zdrowe przekąski dla niemowlaka czy starszych dzieci.

Pod uwagę należy brać także indywidualne preferencje żywieniowe dziecka. Konieczne jest przede wszystkim wykluczenie ewentualnych alergenów oraz składników, których dziecko nie toleruje. Szczególnie w okresie niemowlęcym, kiedy dieta dziecka zostaje rozszerzana, zaleca się zwracać na ten aspekt szczególną uwagę.

Dodaj komentarz